A 19 februari 2018

Goud, zilver, brons….wat is jouw doel?

De medailles stroomden vorige week binnen bij Team NL. De starttijden van de wedstrijden in Korea zijn gunstig, in de pauze zitten we op kantoor om de tablets en telefoons heen om de sporters aan te moedigen en gouden races te zien. Bij enkele collega’s komen de analytische vaardigheden boven drijven, denkt men meer verstand te hebben dan de verslaggevers en er worden nieuwe carrière doelen gesteld. Want als Claudia Pechstein met haar 45 jaar nog kan schaatsen….  

Ondernemen is net topsport

Als ik de sporters zie denk ik ook aan de jarenlange training vooraf. Feestjes die over werden geslagen, de omgang met verlies maar ook de blijdschap bij winst. Jarenlang stond het leven van deze atleten in dienst van één doel: het winnen van een gouden plak op de Olympische Spelen. Maar hoe zit dit nu met onze agrarisch ondernemers? Is hun leven nu anders dan dat van de topsporters? Ik zie veel raakvlakken. Ook zij proberen hun technische prestaties te verbeteren, om het net beter te doen dan hun collega’s. De frustratie als er door gewijzigde wet- en regelgeving opnieuw een andere koers gevaren moet worden. Maar ik zie ook ondernemers die hun doel niet helder hebben. Ook dan wordt het lastig om je koers te bepalen en te gaan voor de overwinning. Is dat erg? Ik vind van wel. Je doel hoeft natuurlijk niet altijd die gouden plak te zijn op de olympische spelen, er zijn ook tal van recreatiesporters die minder ambitieus zijn. Hun doel is anders; ontspanning of gezelligheid bijvoorbeeld. Maar ze hebben wel een doel.

Zoek een coach die je uit je comfortzone haalt

Zolang jij je doel helder hebt, dan kun je als ondernemer ook beoordelen wat voor coach je nodig hebt. Heb je een recreatieve trainer nodig of heb je een topcoach nodig? Kies een coach die past bij jou, je bedrijf en je doelen. Eentje die je uit je comfortzone kan halen, en denk daarbij “Winnaars zijn niet de mensen die nooit falen, maar de mensen die nooit opgeven”. Want dat zie ik ook in onze agrarisch ondernemers terug, het zijn (koppige) doorzetters en geven niet makkelijk op. Een karaktereigenschap van een topsporter.

Wij gaan voor goud!

En wij? Wij hebben ons doel helder en hebben een goede coach voor ons team. Wij gaan voor een tevreden klant, want dat is onze gouden medaille. En natuurlijk gaan we ook deze week nog genieten van de Spelen tijdens onze pauze, want topsporters hebben ook ontspanning nodig….

Melissa van de Kam
Klantmanager
06-46 60 82 66
melissa@boerenwet.nl

meer leuke artikelen lezen