A 02 februari 2018

Gastcollege geven: Hoe hou ik de aandacht vast?

De student en zijn mobieltje

Ja, echt waar, nadat de docente van het Citaverde gister vriendelijk verzocht om de mobieltjes in de tas te doen, verzocht ik de dames en heren van het derde leerjaar gewoon hun mobieltje weer erbij te pakken. De verbaasde gezichten waren een mooi beeld. Boer & Wet ging niet zomaar wat vertellen over (juridische) risico’s op het agrarisch bedrijf bij het Citaverde in Horst. Het moest vooral ook fun zijn, want zeg nou zelf, hoe houd je een stelletje pubers twee uur bij de les? Juist, interactie.

Check: wordt er wel opgelet?

Na een korte introductie van Boer & Wet bespraken we de ins en outs van rechtsvormen. Wat is nu een VOF en wanneer ben je als bestuurder van een BV wel aansprakelijk? Want een BV oprichten zodat je nooit meer aansprakelijk bent als bestuurder was het idee wat heerste. Maar het kan wel, zij het uitzonderingen, bijvoorbeeld als je onbehoorlijk bestuur pleegt. Maar zelfs als aandeelhouder kun je aansprakelijk worden gesteld als je op de stoel van de bestuurder gaat zitten. Met de mobieltjes in de hand startte we een interactieve quiz. Zo daagden we de studenten uit en konden we af en toe toetsen of er wel opgelet werd. De uitkomst was verrassend goed.

Cijfers doen beseffen hoe belangrijk veiligheid is

We stonden die middag ook stil bij de verplichting, maar ook het nut van het hebben van een RI&E (een risico- inventarisatie en –evaluatie). Wist je dat je een boete kunt krijgen vanaf €300,- als je wordt gecontroleerd door de arbeidsinspectie en je hebt geen RI&E? Maar wist je ook dat je niet alleen een bestuurlijke boete kan krijgen die zomaar op kan lopen van €40.000-,- tot €150.000,- maar als je pech hebt ook nog een taak- of gevangenisstraf? De studenten kwamen tot de conclusie dat je als bedrijf al snel een RI&E-verplichting hebt en je maar beter een RI&E kan opstellen. Ze schrokken wel van het aantal dodelijke ongevallen (in 2017 was er een forse daling met “maar” 7 dodelijke slachtoffers ten opzichte van 18 doden gemiddeld de afgelopen jaren). De meest voorkomende ongevallen zijn overreden worden, beknelling, vallen van hoogte en problemen met dieren. Het werd even stil toen ik de categorie mede deelde waarin de meeste slachtoffers vallen 15-24 jaar en 55+. De eerste categorie zitten ze zelf in en in de koppies ging ineens van alles om. Van “Ojee, ik werk ook ergens, waar geen contract onder ligt en er ook niet naar de veiligheid is gekeken” tot “Oh, ik denk dat we thuis aan de bak moeten”. In ieder geval was de mening gelijkgestemd: “zo’n RI&E is ontzettend belangrijk. Voor de medewerker en voor het bedrijf zelf”.

Direct aan de slag thuis

Vol energie sloten we de gastles af met het thema verzekeren. Wat is het gaaf om mensen iets bij te brengen over de risico’s op het bedrijf. Ze inzicht te geven maar ook handvaten om aan de slag te gaan. Ik weet in ieder geval zeker dat enkele studenten thuis eens naar de voersilo gaan kijken, want dat zal een speerpunt zijn van de extra controles die de arbodienst gaat uitoefenen in 2018.

En de mobieltjes? Die zullen de volgende lessen wel weer gewoon in de tas moeten blijven… behalve als Boer & Wet langs komt!

Melissa van de Kam
Klantmanager Boer & Wet

info@boerenwet.nl